Στη δήλωσή του, χθες το βράδυ, στον αύλειο χώρο των γραφείων της Ν.Δ. στην Πειραιώς αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, την επίτευξη αυτοδυναμίας και τη μεγάλη διαφορά που πήρε από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και υποστήριξε ότι «η πολιτική κυριαρχία» του «δεν είναι συνταγή αλαζονείας», είχε ακριβώς πριν φροντίσει να φανερώσει αυτή τη συνταγή, διαλαλώντας ότι «έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό βουλευτών που είχαμε το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας με τον βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες, ενώ τότε ήταν οκτώ».
Από εκεί και πέρα, ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στον βασικό κορμό των προσώπων που θα αποτελούν το υπουργικό σχήμα της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας, καθώς και στις αλλαγές που θα υπάρξουν στη δομή της κυβέρνησης σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.
Ο ίδιος σήμερα, στις 11 το πρωί, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη μία το μεσημέρι θα ορκιστεί. Επιπλέον, σήμερα θα μετεγκατασταθεί από την Πειραιώς στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ μέχρι απόψε το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης. Αύριο, Τρίτη, πρόκειται να ορκιστεί το υπουργικό σχήμα και, την Τετάρτη, να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Οσο για τα ονόματα που θα αποτελέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του efsyn.gr, «κλειδωμένη» θεωρείται η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ στον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η μετακίνηση του Νίκου Δένδια από το Εξωτερικών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Θυμίζουμε ότι υπήρξε στην Πειραιώς η σκέψη να αφήσουν τον κ. Δένδια εκτός κυβέρνησης και να τον παροπλίσουν, δίνοντάς του τη θέση του προέδρου της Βουλής. Σκέψη την οποία στη συνέχεια υποχρεώθηκαν να μαζέψουν, καθώς αντιλήφθηκαν ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανιζόταν διατεθειμένος να δεχτεί μια θέση που θα ισοδυναμούσε με τιμητική αποστρατεία.
«Κλειδωμένη» θεωρείται, κατά τις πληροφορίες, και η τοποθέτηση του νυν γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλου Μαρινάκη, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για τη θέση αυτή έπαιζε και η Σοφία Ζαχαράκη (άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και τέως υφυπουργός Τουρισμού), όμως οι τελευταίες πληροφορίες τη θέλουν να αναβαθμίζεται (μετά και την πρωτιά της σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική) σε θέση υπουργού και θεωρείται πιθανό να τοποθετηθεί στο ξεχωριστό υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, που θα δημιουργηθεί από τη διάσπαση του υπουργείου Εργασίας και το οποίο -όπως και λέγεται- θα έχει αρμοδιότητες τα ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, τη δημογραφική πολιτική και τη στεγαστική πολιτική.
Χωρίς βέβαια να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις για το χαρτοφυλάκιο αυτό. Για το ίδιο υπουργείο ακουγόταν, τις προηγούμενες μέρες, και η Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά χθες οι πληροφορίες έφεραν έντονα στο προσκήνιο για τη θέση αυτή το όνομα της κ. Ζαχαράκη.
Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, λένε οι πληροφορίες, προορίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να μεταφερθούν και χρηματοδοτικά εργαλεία από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οσον αφορά τον τέως υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στο υπουργικό σχήμα, ενώ ακούγεται, μεταξύ άλλων, για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Οσο για την προηγούμενη θέση του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι εκεί, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν χθες στους διαδρόμους της οδού Πειραιώς, θα πάει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Οσο για τον Μάκη Βορίδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάρει θέση υπουργού Επικρατείας, με «ειδικό» χαρτοφυλάκιο.
Για τη θέση του υπουργού Παιδείας θεωρείται «κλειδωμένη» η τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ στο υπουργείο Παιδείας θα μεταφερθεί και το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, που θα αναβαθμιστεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Για το υπουργείο Υγείας θεωρείται πιθανή η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ πληροφορίες θέλουν αναπληρώτρια υπουργό στο ίδιο υπουργείο την Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Αλλά για τη θέση του υπουργού Υγείας ακουγόταν, τις προηγούμενες μέρες, και το όνομα της Νίκης Κεραμέως, η οποία όμως τώρα, έπειτα από νέες πληροφορίες, φαίνεται πιθανότερο να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Για τη θέση του υπουργού Ενέργειας ακούγεται έντονα το όνομα του Θόδωρου Σκυλακάκη, ενώ για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που είχε στην προηγούμενη θητεία ο τελευταίος, ακούγεται τώρα το όνομα του Νίκου Παπαθανάση.
Επιπλέον, «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι δύσκολα θα άφηνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά εκτός κυβέρνησης την Ολγα Κεφαλογιάννη και, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού.
Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πληροφορίες θα έβλεπαν τον Χρήστο Στυλιανίδη ή τον Δημήτρη Καιρίδη, ενώ για το Πολιτικής Προστασίας ακούγονται ονόματα όπως αυτό του Βασίλη Κικίλια. Για το υπουργείο Ναυτιλίας πληροφορίες μιλούν για τον Νότη Μηταράκη, ενώ για το Προστασίας του Πολίτη ακούγεται το όνομα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Εξακολουθούν, τέλος, να παίζουν και τα ονόματα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη, για τους οποίους μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια υπουργοποίηση ενός εκ των δύο ή και των δύο, τους οποίους κάποιοι στη Ν.Δ. θα έβλεπαν σε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης αντίστοιχα.
Μένει επίσης ερωτηματικό αν θα διατηρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, μέχρι απόψε το βράδυ θα ανακοινωθεί επισήμως η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και μένει να δούμε αν θα υπάρξουν καραμπόλες της τελευταίας στιγμής και ποιες από τις σκέψεις του Κυρ. Μητσοτάκη και τις πληροφορίες θα γίνουν πράξη.